Τι ειναι ακριβως το νιτρο?

Questions
Απάντηση
Nikolas_620ti
Νέοs
Νέοs
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: Τρί Ιαν 04, 2005 1:19 am
Τοποθεσία: --TRIPOLI--
Επικοινωνία:

Τι ειναι ακριβως το νιτρο?

Δημοσίευση από Nikolas_620ti »

Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτός το "Επικίνδυνο" ΝΙΤΡΟ ή "μαγικός Ζωμός" όπως των λένε μερικοί.

Καταρχάς, το Νίτρο ΔΕΝ είναι ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ αέριο. Πολλοί το μπερδεύουν με την Νίτρο-γλυκερίνη που είναι άκρως εκρηκτική. Το Υποξείδιο του Αζώτου ή Νιτρώδες οξείδιο(nitrous oxide) N2O είναι ουδέτερο αέριο, δηλαδή ΔΕΝ αναφλέγεται. Επίσης δεν είναι τοξικό, μιας που όλοι μας αναπνέουμε (τα συστατικά του) έτσι και αλλιώς. (Το άζωτο υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό στην ατμόσφαιρα και είναι βασικό για την επιβίωση μας). Στην συγκεκριμένη μορφή βέβαια έχει επίδραση στον άνθρωπο: σε ικανή δόση είναι αναισθητικό και σε μικρές προκαλεί ακατάσχετο γέλιο. Απλά ονομάστηκε Νίτρο γιατί έτσι ονομάζονται οι αζωτούχες ενώσεις στην Αγγλική γλωσσά (Nitrous…).

Το μόριο του N2O


Το ιστορικό του N2O

Το Ν2Ο πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην 2 Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Συμμάχους, ως έκτακτο μέτρο ανάγκης, δίνοντας στα αεροσκάφη επιπρόσθετη ώθηση τόσο στην ταχύτητα όσο και στην δυνατότητα αναρρίχησης τους (αυξάνοντας την "γωνιά Α" δώστε να μην πέφτουν εύκολα σε περιδίνηση).

Όμως με τον ερχομό των jet μηχανών μετά τον πόλεμο, οι μηχανές με πιστόνια καταργηθήκαν ως επί το πλείστον, οπότε το νίτρο μπήκε στο ράφι.

Στα επόμενα χρόνια έγιναν κάποιες προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί το νίτρο σε αγώνες, αλλά επειδή κρατιόταν μυστικό και σε πολύ κλειστό κύκλο, ο κόσμος αγνοούσε την ύπαρξη του. Τελικά, στην δεκαετία του '70, το νίτρο ήρθε πάλι στο προσκήνιο, και έγινε το θέμα των περισσότερων συζητήσεων. Όμως, όπως με όλες τις "μόδες", βρήκαν πολλοί επιχειρηματίες που παρουσίασαν ένα αριθμό διαφορετικών συστημάτων τα οποία όμως ήταν καλομελετημένα και -τουλάχιστον- ασταθή.
Κάπου εκεί 2 μηχανικοί και οδηγοί αγώνων, ο Mike Thermos και ο Dale Vaznaian είδαν τις μεγάλες προοπτικές της χρήσης νίτρου αν αυτή γινόταν σωστά.

Το 1978, οι 2 τους ιδρύσαν την Nitrous Oxide Systems, Inc. (NOS). ΔΕΝ εφεύραν το νίτρο, απλά το τελειοποίησαν και το ανέβασαν σε σεβαστή θέση.
Τα πρώτα χρονιά η εταιρία τα πέρασε προσπαθώντας να πείσει ότι το Ν2O ήταν μια ασφαλής, οικονομική και βέβαια, αξιόπιστη λύση. Η NOS έγινε γνωστή για την ποιότητα όλων των προϊόντων της, και γρήγορα απέκτησε φανατικούς φίλους, ιδιαιτέρα από το χώρο του Dragster με τα περιοδικά Hot Rod, Car Craft και Popular Hot Rodding.

Ίσως η μεγαλύτερη ώθηση στη φήμη του Ν2O ήταν η δημιουργία της κατηγορίας ProMod στους αγώνες Dragster. Σε κάθε νέο ρεκόρ ταχύτητας (ο πρώτος που έφτασε τα 200 mph, ο πρώτος που έσπασε το φράγμα των 6 δευτ. στο 400αρι, κλπ) το NOS ήταν πάντα εκεί.

Ανάμεσα σε πολλά βελτιωτικά επιδόσεων, το νίτρο προσφέρει την καλύτερη αναλογία δύναμης/χρημάτων.

Η λειτουργία του Ν2O. (Τεχνικό Μέρος)

Οι μηχανές λειτουργούν καίγοντας καύσιμο. Για να δει κάποιος περισσότερη δύναμη πρέπει να κάψει περισσότερο καύσιμο. Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κάνουν την αύξηση της ιπποδύναμης ένα περίπλοκο μηχανολογικό πρόβλημα. Εδώ θα επικεντρωθούμε στους 3 πιο βασικούς παράγοντες τους οποίους εκμεταλλεύεται ένα σύστημα νίτρου.

1) Εμπλουτισμός της καύσης με Ο2Τα καύσιμα απαιτούν οξυγόνο για να κάνουν καύση. Αν θες να κάψεις περισσότερο καύσιμο, χρειάζεται να προσθέσεις και περισσότερο οξυγόνο. Ουσιαστικά, ΟΛΑ τα βελτιωτικά προϊόντα λειτουργούν με βάση αυτή την αρχή, αυξάνοντας τόσο τη ροή του καυσίμου όσο και του αέρα. Εκκεντροφόροι, μεγαλύτερα καρμπυρατέρ η βαλβίδες, ροϊκή εξέλιξη, πεταλούδες, εξαγωγές, συστήματα υπερσυμπιέσεις, είναι όλα παραδείγματα βελτίωσης της αναπνοής του κινητήρα. Το υποξείδιο του αζώτου, είναι εξ ορισμού ο αποδοτικότερος τρόπος να αυξηθεί η ροή καυσίμου/οξυγόνου, και είναι ο βασικός λόγος για τ μεγάλη αύξηση της ιπποδύναμης.

2) Η εξάτμιση του καυσίμου. Η βενζίνη, δε μπορεί να καεί σωστά σε υγρή μορφή. Πρέπει να μετατραπεί σε ατμό (vapor) για την καύση. Η διαδικασία μετατροπής της βενζίνης σε αέριο είναι η εξάτμιση.
Στον κινητήρα βέβαια, η εξάτμιση γίνεται πολύ γρήγορα. Η θερμοκρασία του κινητήρα και η διάσπαση καυσίμου (fuel atomization) είναι τα κλειδιά για την επιτάχυνση της εξαέρωσης τόσο ώστε να μετατρέπεται σε ατμό ακόμα και στις 8000 Σ.Α.Λ. Η διαδικασία αυτή μετατρέπει την ροή του υγρού καυσίμου σε μικροσκοπικές στάλες. Το μέγεθος αυτών των στάλων είναι πολύ σημαντικό. Όσο πιο μικρές είναι τόσο καλυτέρα. Αν έχουμε μια μεγάλη στάλα καυσίμου, και την σπάσουμε σε 10 μικρότερες, αυξάνουμε αμέσως την επιφάνεια καύσης δίνοντας πολύ πιο αποδοτική εξάτμιση. Το αποτέλεσμα είναι περισσότερο καύσιμο προς καύση και παραγωγή έργου ανά κύκλο.
Ένα καλοσχεδιασμένο σύστημα Ν2O έχει την ιδιότητα να παράγει παρά πολύ μικρά μεγέθη σταγόνων του καυσίμου που ρέει μέσα στον κινητήρια με το νίτρο (μέσω του συμπληρωματικού ψεκασμού που είναι πάντα καλύτερος από τον ψεκασμό του αυτοκινήτου).

3) Η πυκνότητα του λογού αέρα/καυσίμου. Ως γνωστόν, όσο υψηλοτέρα είσαι σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας (πχ σε βουνό) τόσο πιο αραιός είναι ο αέρας, έχει μικρότερη πυκνότητα. (Γι αυτό και σε ένα μεγάλο υψόμετρο ΟΛΑ τα αυτοκίνητα είναι σημαντικά πιο αργά από ότι σε χαμηλό.) Η πυκνότητα εξαρτάται από την ατμοσφαιρική πίεση, θερμοκρασία και υγρασία.
Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να αλλάξουμε την πίεση και τη πυκνότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, αλλά μπορούμε να μεταβάλλουμε ως ένα σημείο την θερμοκρασία του μείγματος καύσης. Ψυχροί εκκεντροφόροι, και εναλλάκτες θερμότητας (intercoolers/chargecoolers) δίνουν περισσότερη δύναμη ψυχραίνοντας το μείγμα αέρα/καυσίμου κάνοντας το πυκνότερο. Όσο πυκνότερο το μείγμα τόσο περισσότερη ποσότητα μπορεί να καεί ανά κύλινδρο. Η εξαέρωση του υποξειδίου του αζώτου, η οποία γίνεται όταν αυτό ψεκάζεται, είναι ενδόθερμη διεργασία, που σημαίνει ότι απορροφά θερμότητα από το περιβάλλον έτσι ο κρύος ατμός του αζώτου χαμηλώνει την θερμοκρασία του συνολικού μείγματος μέχρι και 65 βαθμούς Farenheit (περίπου 40 oC). Έτσι επιτρέπει την συμπύκνωση του μείγματος για ακόμη καλύτερη καύση.

Για τον κινητήρα, το Ν2O είναι απλά μια πιο βολική μορφή του απλού αέρα. Μιας που ενδιαφερόμαστε μονό για το οξυγόνο που περιέχει ο αέρας, το Ν2O παρέχει ένα απλό εργαλείο για να διαχειριζόμαστε ποσό οξυγόνο θα υπάρχει όταν αυξήσουμε τη ροή του καυσίμου. Η δύναμη έρχεται ΠΑΝΤΑ από την πηγή καυσίμου. Το Ν2O ΔΕΝ είναι καύσιμο. Απλά είναι ένας βολικός τρόπος να προσθέσουμε το επιπλέον οξυγόνο που χρειάζεται για να καεί το περισσότερο καύσιμο που βάζουμε. Αν προσθέταμε μονό Ν2O ΧΩΡΙΣ να αυξήσουμε την ροή καυσίμου, τότε απλά θα αυξάναμε την ταχύτητα με την οποία κλαίγεται το καύσιμο που υπάρχει υπό ΚΣ.

Το νίτρο σου επιτρέπει, μέσα στο ΙΔΙΟ κλάσμα χρόνου να κάψεις αποτελεσματικά περισσότερο καύσιμο και βεβαία να απελευθερώσεις περισσότερη ενεργεία (πάντα στην ιδία μονάδα χρόνου). Ουσιαστικά είναι αντίστοιχο με το να χρησιμοποιείς μεγαλύτερους εκκεντροφόρους, σύστημα υπερσυμπιέσεις κλπ.

Η ατμόσφαιρα αποτελείται από 78% άζωτο, 21% οξυγόνο και μόλις 1% αλλά αέρια. Το Ν2O γίνεται παίρνοντας απλά 2 μόρια αζώτου και ένα μόριο οξυγόνου και δένοντας τα σε χημικό δεσμό. Όταν το Ν2O μπαίνει στον κινητήρα, η θερμότητα της διαδικασίας καύσης σπάει τον χημικό δεσμό απελευθερώνοντας το οξυγόνο για καύση και το άζωτο (που είναι αδρανές) προς εξάτμιση. Επιγραμματικά, περισσότερος αέρας συν περισσότερο καύσιμο ισοδυναμεί με πυκνότερο ατμό και μεγαλύτερη καύση με συνέπεια αύξηση της παραγόμενης ενέργειας.

Γενικά Στοιχεία

Το Ν2O είναι μια λύση συνολική, δηλαδή ΔΕΝ μπαίνει χέρι από τον τυχόν μηχανικό και όλα τα κομμάτια που χρειάζονται είναι μέσα στο κιτ.
Το Ν2O αυξάνει τους ρύπους όταν λειτουργεί, αλλά παραμένουν μέσα σε νόμιμα επίπεδα. Υπάρχουν κιτ μονό για χρήση σε αγώνες, αλλά τα κιτ 35-80 BHP είναι απολύτως νόμιμα, και δεν ζημιώνουν τον καταλυτή.

Για τα προτεινόμενα κιτ, το extra καύσιμο που απαιτείται μπορεί να προμηθευτεί από την νορμάλ αντλία καυσίμου του αυτοκινήτου, ΧΩΡΙΣ να χρειαστεί αναβάθμιση. ΜΗΝ δεχτείτε συμβουλές επιτηδείων, αλλά ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ!

Στην Αμερική ο διαχωρισμός μεταξύ των κιτ γίνεται βάση του αριθμού κυλίνδρων του εκάστοτε κινητήρα. Οι 4κύλινδροι επιτρέπουν από +40 μέχρι +60 BHP, οι 6κυλινδροι από 75 - 100 κ.ο.κ.

ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ περαιτέρω αύξηση ιπποδύναμης από τα προτεινόμενα κιτ, οι καλύτερες (και ασφαλέστερες) βελτιώσεις για την χρήση Ν2O είναι: σφυρήλατα πιστόνια, καθυστέρηση του χρονισμού του αβανς 4-8 μοίρες (1 με 1.5 μοίρες ανά 50 επιπλέον ίππους). Σε τέτοιες περιπτώσεις η αντλία καυσίμου θα χρειαστεί αναβάθμιση, όπως και το καύσιμο (περισσότερα οκτάνια, κάποιες φορές και 100+ (αγωνιστικό καύσιμο) ). Τα μπουζί θα πρέπει να πρέπει να είναι 1 με 2 βαθμίδες ψυχρότερα με τα διάκενα κλεισμένα στο .025" - .030"

Μια standard τύπου φιάλη νίτρου (5 λίτρα) κρατάει συνήθως για 7 με 10 πλήρη σετ στο 400αρι. (Συνήθης μονάδα μέτρησης στο εξωτερικό). Με απλή και λογική χρήση μπορεί να κρατήσει πάνω από μηνά.

Η καλύτερη στιγμή λειτουργίες του νίτρου είναι υπό πλήρη επιτάχυνση (wide open throttle (WOT)). Λόγω της πολύ μεγάλης επιπλέον ροπής που παρέχεται είναι καλύτερο να ανοίξει από όσο ποιο χαμηλές στροφές γίνεται. Συνηθως πανω απο τις 2500 ΣΑΛ μπορεί να ανοιχτεί (πάντα υπό WOT).

Το νίτρο ΔΕΝ αναφλέγεται, οπότε η φιάλη του Ν2O δεν είναι επικίνδυνη.

Το Ν2O λογικά προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του κινητήρα και αυξημένες πιέσεις στους κυλίνδρους (τελείως ανεξάρτητο από την ψύξη του εισερχομένου μείγματος).

Λειτουργεί καλυτέρα σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος 25-30 βαθμούς. Η ψύξη του νίτρου όχι μονό δεν προσφέρει τίποτα, αλλά αντιθέτως μειώνει την ροή του προς τον κινητήρα.

Το νίτρο μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί με turbo κινητήρες, χωρίς κανένα πρόβλημα και μάλιστα αυξάνει την πίεση του turbo λόγω της ιδιότητας του να ψύχει το μείγμα (δίνοντας ακόμα περισσότερη δύναμη).

Το Ν2O μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε κινητήρες με υψηλή συμπίεση χωρίς πρόβλημα (όπως σε κάποιες περιπτώσεις αγωνιστικών αυτοκινήτων με συμπίεση που συχνά υπερβαίνει το 15:1).
[img]http://www.holley.com/HiOctn/TechServ/T ... Splumb.jpg
Διάγραμμα Εγκατάστασης

Λοιπά στοιχεία
Το κοστος του δεν υπερβαινει τα 2000€ για μια πλήρη δουλειά (κιτ + εργατικά).
Χρησιμοποιούμενο με σύνεση, ΔΕΝ επιβαρύνει την φθορά του κινητήρα πέραν του κανονικού.
Προσοχή χρειάζεται στην ποιότητα καυσίμου (βενζίνης) όταν είναι να χρησιμοποιηθεί το νίτρο.
Τα σέρβις πρέπει να γίνονται σχολαστικά και τακτικότατα, ελέγχοντας για τυχόν αστοχίες υλικών (όπως σωληνάκια, κεφαλή, μπεκ/μπουζί) κλπ
Το advance (κοινώς αβανς) του μοτέρ έχει μεγάλη σημασία σε μια μετατροπή νίτρο. Ο εγκαταστάτης πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα, και όχι ρύθμιση του στυλ "2 μοίρες κάτω και βλέπουμε μωρέ".
Τα περιφερειακά ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή πρόβλημα λόγω καταπονήσεων - ειδικά δίσκος/πλατό και κιβώτιο ταχυτήτων.
Το νίτρο τοποθετείται σε όλα τα αυτοκίνητα. Απλά για τα μετρά της Ελλάδας μπορεί κανείς να πάει με ασφάλεια μέχρι +50 αλόγα (πάντα ανάλογα με τον κυβισμό). Από εκεί και πέρα μπορεί να ανεβεί και +250 BHP αλλά χρειάζονται εκτενείς μετατροπές στην δομή του μοτέρ.

απο εναν φιλο απο το greekdragster.com...
NIKOLAS ROVER POWER....
http://www.greekdragster.com
Next target:0-100km/h in 6 sec..... running through Hell !!
angel
Νέοs
Νέοs
Δημοσιεύσεις: 254
Εγγραφή: Δευ Ιαν 03, 2005 9:05 pm
Τοποθεσία: Χολαργος-Γλυφαδα-Λαγονησι
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από angel »

2000? πολλα λες... ουτε 1000 δεν εχει...
clio 1.4
:rally:

http://www.greekrenaultclub.gr" onclick="window.open(this.href);return false;

Κάλλιο μπαίνε με τις πόρτες παρά ίσια σαν τις κότες

ΚΙΜΙ #1
angel
Νέοs
Νέοs
Δημοσιεύσεις: 254
Εγγραφή: Δευ Ιαν 03, 2005 9:05 pm
Τοποθεσία: Χολαργος-Γλυφαδα-Λαγονησι
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από angel »

Πολλοί γνωρίζετε τα συστήματα νίτρο, αλλά ελάχιστοι ξέρουν λεπτομέρειες. Μετά από εκτενής έρευνα, θα αναλύσουμε λίγα πράγματα για αυτά τα συστήματα και το τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτά. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να βρούμε μία άκρη από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο internet.ΓενικάΌταν θερμαίνετε το νιτρώδες οξείδιο σε περίπου 300 βαθμούς C υπάρχει διάσπαση των στοιχείων σε οξυγόνο και το άζωτο. Έτσι η έγχυση του νιτρώδους οξειδίου σε μια μηχανή σημαίνει ότι περισσότερο οξυγόνο είναι διαθέσιμο κατά τη διάρκεια της καύσης. Έχοντας περισσότερο οξυγόνο και έχοντας επίσης την δυνατότητα να ψεκάσουμε τον κινητήρα με περισσότερο καύσιμο, επιτρέπουμε στην μηχανή να παράγει περισσότερη δύναμη. Το νιτρώδες οξείδιο ή νίτρο είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους να παραχθεί μια σημαντική ώθηση ιπποδύναμης σε οποιαδήποτε βενζινομηχανή. Το νίτρο έχει μια άλλη επίδραση που βελτιώνει την απόδοση ακόμη και περισσότερο. Όταν ατμοποιείτε, το νιτρώδες οξείδιο παρέχει μια σημαντική επίδραση ψύξης στον αέρα εισαγωγής. Όταν μειώνεται η θερμοκρασία του αέρα εισαγωγής, αυξάνεται η πυκνότητα του αέρα, και αυτό παρέχει ακόμη και περισσότερο οξυγόνο μέσα στον κύλινδρο. Το μόνο πρόβλημα με το νιτρώδες οξείδιο είναι ότι είναι αρκετά ογκώδες, και μία μηχανή χρειάζεται μεγάλη ποσότητα μείγματος νίτρο για να δουλεύει συνέχεια. Όπως οποιοδήποτε αέριο, καταλαμβάνει ένα σεβαστό χώρο όταν συμπιέζεται σε υγρή μορφή. Ένας κινητήρας 5λίτρων που δουλεύει στις 4.000 στροφές καταναλώνει περίπου 10.000 λίτρα αέρα ανά λεπτό (που αντιστοιχεί σε περίπου 0.2 λίτρα βενζίνης), έτσι καταλαβαίνουμε ότι θα χρειαζόταν ένα τεράστιο ποσό νίτρο για να τρέξει ένα αυτοκίνητο συνεχώς. Επομένως, ένα αυτοκίνητο μπορεί να δουλέψει με νίτρο μόνο λίγα λεπτά, του οποίου ο οδηγός μπορεί να το χρησιμοποιεί πολύ επιλεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που παρέχουν συστήματα νίτρο. Οι επιλογές που έχουν οι επίδοξοι αγοραστές ενός τέτοιου συστήματος είναι αρκετές. Αρχικά να αναφέρουμε ότι τα συστήματα νίτρο χωρίζονται σε υγρού και ξηρού τύπου. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που τροφοδοτείται ο κινητήρας με νίτρο.<img>http://www.holley.com/HiOctn/ProdLine/P ... img>Holley - Nitrous Oxide Systems (NOS) (http://www.holley.com/nosnitrous/index.html" onclick="window.open(this.href);return false;) Η γνωστότερη εταιρεία παραγωγής συστημάτων νίτρο είναι η NOS, θυγατρική εταιρεία της Holley. Στην σελίδα της εταιρείας υπάρχουν πολλές πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε. Αρχικά να αναφέρουμε την σελίδα με τις γενικές πληροφορίες που μπορείτε να διαβάσετε, όπως η ιστορία της NOS. Εκεί επίσης υπάρχουν λίστες με συστήματα που προτείνονται με βάση κάποιες εταιρείες αυτοκινήτων και κάποια ενδεικτικά μοντέλα. http://www.holley.com/HiOctn/ProdLine/P ... pList.html" onclick="window.open(this.href);return false;Ενώ επίσης υπάρχει αντίστοιχη λίστα με βάση τον τύπο του κινητήρα. http://www.holley.com/HiOctn/ProdLine/P ... tList.html" onclick="window.open(this.href);return false;Σε αυτές τις λίστες μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τα προτεινόμενα συστήματα της εταιρείας και να μάθετε περαιτέρω πληροφορίες. Ενώ προσφέρεται και μία σελίδα με κάποιες λεπτομέρειες για την εγκατάσταση των συστημάτων της εταιρείας. http://www.holley.com/HiOctn/ProdLine/P ... tlReq.html" onclick="window.open(this.href);return false;Φυσικά μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στον κατάλογο προϊόντων που έχει και να διαλέξετε ότι σας ευχαριστεί. Με σχετικές πληροφορίες για το κάθε σύστημα όπως την μέγιστη ιπποδύναμη που μπορεί να προσφέρει το σύστημα κλπ. http://www.holley.com/HiOctn/ProdLine/P ... rview.html" onclick="window.open(this.href);return false;Εντύπωση θα σας κάνει ότι υπάρχει σύστημα της εταιρείας που λέγετε Pro Shot Twin Fogger και αποδίδει 1000 ίππους.<img>http://www.holley.com/HiOctn/ProdLine/P ... img>Φυσικά η ίδια εταιρεία προσφέρει όλες τις πληροφορίες που ζητάει κάποιος πάνω στον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων της. Εκεί μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να μάθει ότι χρειάζεται και σας προτείνουμε να τα διαβάσετε. http://www.holley.com/HiOctn/TechServ/T ... STech.html" onclick="window.open(this.href);return false;Επίσης στην σελίδα θα βρείτε πολλές πληροφορίες ακόμα για κάθε τι που παρασκευάζει η εταιρεία, όπως επίσης και λίστα από επίσημους αντιπροσώπους γεμίσματος των μπουκαλών της εταιρείας (!!!!!).[Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι από τις εταιρείες που προσφέρει σύστημα διαχείρισης από την καμπίνα του αυτοκινήτου.] <img>http://www.zex.com/Base/Images/Logos/10 ... g</img>ZEX – Nitrous Oxide Kits ( http://www.zex.com" onclick="window.open(this.href);return false; )Μία επίσης γνωστή εταιρεία κατασκευής συστημάτων νίτρο (και όχι μόνο) είναι η ZEX. Η εν λόγω εταιρεία προσφέρει πληθώρα πληροφοριών. http://www.zex.com/Technical/" onclick="window.open(this.href);return false;Ενώ μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή .pdf δύο αρχεία που δίνουν πληροφορίες πώς να εγκαταστήσετε αντίστοιχα ένα σύστημα ξηρού τύπου http://www.zex.com/Technical/Instructio ... ctions.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;Ή ένα σύστημα υγρού τύπου http://www.zex.com/Technical/Instructio ... lation.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;<img>http://www.zex.com/Technical/CurrentCat ... Ενδιαφέρον φέρει η φιλτροχοάνη (πατέντα της εταιρείας) που μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε με ένα από τα συστήματα της. http://www.powerandperformancenews.com/ ... y_Code=EAA" onclick="window.open(this.href);return false;Ενώ υπάρχουν και οι σχετικοί κατάλογοι των προϊόντων της με όλες τις λεπτομέριες.<img>http://www.nitrousexpress.com/Images/RE ... pg</img>NX – Nitrous Express (http://www.nitrousexpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;)Μία άλλη μεγάλη εταιρεία είναι η γνωστή σε όλους NX. Στην σελίδα της μπορείτε να βρείτε επίσης πληροφορίες για τα συστήματα της, αλλά όχι μόνο. Προσφέρει Videos της λειτουργίας των συστημάτων της. http://www.nitrousexpress.com/Pages/videos.htm" onclick="window.open(this.href);return false;Θα βρείτε πληροφορίες για διάφορα events, αλλά επίσης και για projects της εταιρείας όπως αυτό το RX7 <img>http://www.nitrousexpress.com/Images/Pr ... t.jpg</img> αλλά επίσης πολλά άλλα. Μία πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα.Highpower Nitrous Systems (http://www.noswizard.com/" onclick="window.open(this.href);return false;)Μία σχετικά άγνωστη αγγλική εταιρεία συστημάτων νίτρο είναι η Highpower Systems. Η σελίδα της εταιρείας είναι απλή, συγκρινόμενη με της προαναφερθείσες αλλά είναι γεμάτη με αρκετές πληροφορίες. http://www.noswizard.com/information.php" onclick="window.open(this.href);return false;Μπορείτε να ρίξετε μία ματιά!<img>http://www.edelbrock.com/automotive/aut ... >Edelbrock Nitrous Systems (http://www.edelbrock.com/automotive/nitrous.html" onclick="window.open(this.href);return false;)Μία ακόμα εταιρεία συστημάτων νίτρου που προσθέρει αρκετές επιλογές είναι η Edelbrock. Γνωστή στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, έκανε ένα νέο βήμα μπαίνοντας και αυτή στην αγορά με ένα νέο ‘χαρτί’. Στην σελίδα της εταιρείας θα βρείτε αρκετές πληροφορίες για τα συστήματα που έχει. Αξίζει να ρίξετε μία ματιά. - ΜΠΟΥΚΑΛΕΣ –Αν αναρωτηθήκατε για τα μεγέθη που μπορεί να έχει μία μπουκάλα νίτρο, πέραν της εταιρείας που μπορεί να επιλέξετε για να βάλετε το σύστημα της στο αυτοκίνητο σας, υπάρχει εταιρεία after-sales για το συγκεκριμένο θέμα.http://www.diy-nitrous.fsnet.co.uk/co2- ... tanks.htm-" onclick="window.open(this.href);return false; ΒΙΒΛΙΑ – Φυσικά υπάρχουν και βιβλία πάνω στο θέμα<img>http://images.amazon.com/images/P/18840 ... 3?v=glance
clio 1.4
:rally:

http://www.greekrenaultclub.gr" onclick="window.open(this.href);return false;

Κάλλιο μπαίνε με τις πόρτες παρά ίσια σαν τις κότες

ΚΙΜΙ #1
angel
Νέοs
Νέοs
Δημοσιεύσεις: 254
Εγγραφή: Δευ Ιαν 03, 2005 9:05 pm
Τοποθεσία: Χολαργος-Γλυφαδα-Λαγονησι
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από angel »

- ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΝΙΤΡΟ – Όπως αναφέραμε το νιτρώδες οξείδιο είναι μια φέρουσα ένωση οξυγόνου. Ο χημικός προσδιοριστής του είναι N2O, έτσι ξέρουμε ότι κάθε νιτρώδες μόριο οξυγόνου έχει δύο άτομα αζώτου και ένα άτομο οξυγόνου. Το νιτρώδες οξείδιο είναι μερικές φορές ανακριβώς και κακώς γνωστό ως "NOS". Αυτό είναι τα αρχικά της επιχείρησης, Nitrous Oxide Systems, η οποία είναι ο μεγαλύτερος έμπορος συστημάτων νίτρο. Η έγχυση νίτρο στις αίθουσες καύσης μιας μηχανής εσωτερικής καύσεως ως τρόπο αύξησης της ιπποδύναμης ανακαλύφθηκε από τη γερμανική βιομηχανία τεχνών αέρα αρχές του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου. Χιλιάδες γερμανικά αεροσκάφη fighter και reconassance εξοπλίστηκαν με το αποκαλούμενο "GM-1" σύστημα που πρόσθεσε το νιτρώδες οξείδιο στην εισαγωγή για να αντισταθμίσει τη μειωμένη πυκνότητα αέρα και το λιγότερο υψηλό ύψος οξυγόνου. Η βρετανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε επίσης το νέο σύστημα στις μηχανές αεροσκαφών, των οποίων η απόδοση ενισχύθηκε από το νιτρώδες οξείδιο. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι δεν υπήρξε καμία χρήση της έγχυσης νιτρωδών οξειδίων από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία εκτός από την πολύ περιορισμένη πειραματική χρήση. Σε αυτό το σημείο μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί ότι εάν η χρήση νίτρο ήταν επικίνδυνη θα την χρησιμοποιούσαν στα αεροπλάνα? Η χρήση του στην Αμερική ξεκίνησε την δεκαετία του ’50 από τον γνωστό οδηγό NASCAR Smokey Yunick, όπου με αυτό τον τρόπο κατάφερνε ναι κερδίζει αγώνες (παράνομα). Στην δεκαετία του '70 και αρχές δεκαετίας του '80 το νίτρο "ανακαλύφθηκε πάλι" από τους οδηγούς dragster και τους οδηγούς hot rod. Σήμερα το νίτρο είναι ένας τρόπο (μέσα στους πολλούς) αναβάθμισης του αυτοκινήτου με στόχο περισσότερη ιπποδύναμη. Και όπως οποιαδήποτε άλλη βελτίωση-τροποποίηση, υπάρχει αναλογική τιμή αξιοπιστίας-ποιότητας-διάρκειας, διότι πολύ εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί λάθος. Το νιτρώδες οξείδιο είναι ένα άχρωμο, άφλεκτο αέριο. Έχει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση και μυρωδιά. Είναι μη τοξικό και δεν ερεθίζει την μύτη όταν εισπνέετε, ενώ σε μικρές ποσότητες μπορεί να παραγάγει ήπια μορφή καταστολής-νιρβάνας ή το γέλιο. Για αυτό το νίτρο είναι και γνωστό και ως "αέριο γέλιου". Όταν εισπνέετε σε καθαρή μορφή προκαλεί το θάνατο από ασφυξία επειδή σε ατμοσφαιρική πίεση και θερμοκρασία, το οξυγόνο στο νιτρώδες οξείδιο δεν είναι ανεκτό από το ανθρώπινο σώμα. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, όταν η θερμοκρασία καύσης ξεπεράσει τους 300 βαθμούς C δημιουργεί στον κινητήρα ένα πολύ πλούσιο μίγμα σε οξυγόνο. Τότε η αναλογία συμπίεσης στον κινητήρα αυξάνετε αρκετά και το νίτρο δουλεύει με σύντομες εκρήξεις για την στιγμιαία αύξηση της ιπποδύναμης (γνωστό και ως afterburner). Σε αυτή την περίπτωση το αυτοκίνητο δουλεύει όπως και στην περίπτωση χρήση υπερσυμπιεστή (turbo), όπου μπορεί εντυπωσιακά να αυξήσει τη δυναμική πίεση κυλίνδρων στη μηχανή. Φυσικά, όταν αυξάνουμε σημαντικά την πίεση κυλίνδρων στη μηχανή, ζορίζουμε μέχρι τα όρια τα συμβαλλόμενα μέρη του κινητήρα. Γι’ αυτό σχεδόν όλοι οι κινητήρες που χρησιμοποιούν νίτρο απαιτούν τον καθυστερημένο συγχρονισμό σπινθήρων κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του συστήματος νίτρο. Η αύξηση της πίεσης στους κυλίνδρους συμβαίνει όταν χρησιμοποιείται με κακό τρόπο ή είναι εγκατεστημένο το σύστημα εσφαλμένα, με αποτέλεσμα το νίτρο να δημιουργεί προβλήματα στα δαχτυλίδια των εμβόλων ή στο καπάκι. Πρέπει να επισημάνουμε ότι οτιδήποτε αναγκάζει μία μηχανή στην δημιουργία κακής ανάφλεξης, όπως η παραπάνω πίεση από μία τουρμπίνα, ή η βενζίνη με λίγα οκτάνια, η φτωχή αναλογία μείγματος καυσίμου-αέρα ή η υπερβολική αναλογία συμπίεσης, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στον κινητήρα ίδια με εκείνη της κακής χρήσης ενός συστήματος νίτρο. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση χρήσης νίτρο, εάν δεν υπάρξει έκχυση παραπάνω καυσίμου τότε η ανάφλεξη δεν θα γίνει σωστά. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει τεράστια αύξηση στην θερμοκρασία του κινητήρα με αποτέλεσμα την καταστροφή του. Στην αντίθετη περίπτωση, που περισσότερο καύσιμο έρθει στο κινητήρα, τότε απλά το σύστημα δεν θα αποδώσει σωστά και θα έχουμε μείωση της ζητούμενης ιπποδύναμης. Οπότε είναι κατανοητό ότι η σωστή εγκατάσταση είναι πολύ σημαντική για να δουλέψει σωστά το όλο σύστημα και φυσικά και ο κινητήρας. Σε άλλη περίπτωση…τα αποτελέσματα τα διαβάσατε.
clio 1.4
:rally:

http://www.greekrenaultclub.gr" onclick="window.open(this.href);return false;

Κάλλιο μπαίνε με τις πόρτες παρά ίσια σαν τις κότες

ΚΙΜΙ #1
angel
Νέοs
Νέοs
Δημοσιεύσεις: 254
Εγγραφή: Δευ Ιαν 03, 2005 9:05 pm
Τοποθεσία: Χολαργος-Γλυφαδα-Λαγονησι
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από angel »

- ‘Μαμά’ κινητήρας? –Μικρές δόσεις νίτρο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εργοστασιακούς κινητήρες για να κερδίσουν 25-35% περισσότερη δύναμη. Κατά την άποψη πολλών η χρήση νίτρο σε ‘μαμά’ κινητήρα, με σωστή χρήση, υπόσχεται απροβλημάτιστη λειτουργία του κινητήρα (συγκριτικά με την χρήση σε βελτιωμένο). Αυτό ισχύει όχι μόνο για νίτρο αλλά οποιαδήποτε βελτίωση. Για παράδειγμα αν πάρετε μια μηχανή 120 ίππων, και ανεβάσετε την ιπποδύναμη σε 300 ίππους και δεν κάνετε τίποτα για να βελτιώσετε την αντοχή της μηχανής, τότε θα έχετε πρόβλημα. Μόλις περάσετε το όριο αύξησης της ιπποδύναμης κατά 35% με νίτρο, τότε πρέπει να προχωρήσετε σε λύσεις όπως σφυρήλατα πιστόνια, καλύτερες ή ενισχυμένες βάσεις, ρουλεμάν, κ.λπ.... Μειονέκτημα είναι το ότι το «πανηγύρι» τελειώνει γρήγορα, καθώς η χρήση του κρατάει όσο μία μέση μπουκάλα, που μεταφράζετε σε περίπου 20 δευτερόλεπτα. Γίνετε κατανοητό ότι το νίτρο δεν είναι το σύστημα που θα καταστρέψει τον κινητήρα, όπως πολλοί σκέφτονται. Χρησιμοποιημένο κατάλληλα και όταν υπάρχει ένα σωστό και κατάλληλα εγκατεστημένο σύστημα διανομής , τότε το νίτρο θα είναι υπαίτιο για μία εκπληκτική αύξηση της ιπποδύναμης.
clio 1.4
:rally:

http://www.greekrenaultclub.gr" onclick="window.open(this.href);return false;

Κάλλιο μπαίνε με τις πόρτες παρά ίσια σαν τις κότες

ΚΙΜΙ #1
geoxatzi
Νέοs
Νέοs
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Δευ Ιαν 03, 2005 11:57 am
Τοποθεσία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από geoxatzi »

Το επιπλέον καύσιμο που θα το βρεις;
R 216 SI
P 81.6(111)/6000
Mt 145(14.7)/3000
geoxatzi
Νέοs
Νέοs
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Δευ Ιαν 03, 2005 11:57 am
Τοποθεσία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Επικοινωνία:

Re: Τι ειναι ακριβως το νιτρο?

Δημοσίευση από geoxatzi »

Nikolas_620ti έγραψε:

.......Η πυκνότητα του λογού αέρα/καυσίμου. Ως γνωστόν, όσο υψηλοτέρα είσαι σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας (πχ σε βουνό) τόσο πιο αραιός είναι ο αέρας, έχει μικρότερη πυκνότητα. (Γι αυτό και σε ένα μεγάλο υψόμετρο ΟΛΑ τα αυτοκίνητα είναι σημαντικά πιο αργά από ότι σε χαμηλό.) Η πυκνότητα εξαρτάται από την ατμοσφαιρική πίεση, θερμοκρασία και υγρασία.
Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να αλλάξουμε την πίεση και τη πυκνότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, αλλά μπορούμε να μεταβάλλουμε ως ένα σημείο την θερμοκρασία του μείγματος καύσης. Ψυχροί εκκεντροφόροι, και εναλλάκτες θερμότητας (intercoolers/chargecoolers) δίνουν περισσότερη δύναμη ψυχραίνοντας το μείγμα αέρα/καυσίμου κάνοντας το πυκνότερο. Όσο πυκνότερο το μείγμα τόσο περισσότερη ποσότητα μπορεί να καεί ανά κύλινδρο. Η εξαέρωση του υποξειδίου του αζώτου, η οποία γίνεται όταν αυτό ψεκάζεται, είναι ενδόθερμη διεργασία, που σημαίνει ότι απορροφά θερμότητα από το περιβάλλον έτσι ο κρύος ατμός του αζώτου χαμηλώνει την θερμοκρασία του συνολικού μείγματος μέχρι και 65 βαθμούς Farenheit (περίπου 40 oC). ............

απο εναν φιλο απο το greekdragster.com...


Όχι όλα τα αυτοκίνητα!!!Μόνο αυτά που έχουν μετρητή(παροχόμετρο) AFS ή MAP΄΄Οσον αφορά τώρα αυτό το χημικό turbo επειδή δεν έχω ασχοληθεί ούτε δεύτερο ('') οφείλω να ομολογήσω -και παρά το προχωρημένο της ώρας- ότι ήταν αρκετά εμπεριστατωμένο αν και σε κάποια σημεία ασαφές!Π.χ.λες σωστά , ότι πρέπει το μείγμα για να καει σωστά , να αναμειχθεί σωστά, και αυτό για να γίνει βέβαια προυποθέτει την όσο το δυνατόν καλύτερη εξάτμιση της βενζίνης.Όταν όμως αρχίζεις να μου ψεκάζεις το ''χημικό'' χαμηλώνεις την θερμοκρασία του μείγματος -αν ο ναιτ είναι 65!- κατά 18.5 περίπου βαθμούς κελσίου.Μιλάμε πλέον για συμπύκνωμα, τουτέστιν μείγμα, ψυχή τε και σώματι.Και πως θα καει σωστά αυτό το μείγμα;
R 216 SI
P 81.6(111)/6000
Mt 145(14.7)/3000
Nikolas_620ti
Νέοs
Νέοs
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: Τρί Ιαν 04, 2005 1:19 am
Τοποθεσία: --TRIPOLI--
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nikolas_620ti »

PAIDIA TO POST DEN EINAI DIKO MOU!!TO EIXE GRAPSEI ENA PAIDI SE ENA FORUM POU AFORA DRAGSTER KAI 8ELHSA NA TO KANW COPY PASTE GIA NA TO DOUN OSOI DEN KSEROUN :wink:
NIKOLAS ROVER POWER....
http://www.greekdragster.com
Next target:0-100km/h in 6 sec..... running through Hell !!
angel
Νέοs
Νέοs
Δημοσιεύσεις: 254
Εγγραφή: Δευ Ιαν 03, 2005 9:05 pm
Τοποθεσία: Χολαργος-Γλυφαδα-Λαγονησι
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από angel »

Μικρές δόσεις νίτρο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εργοστασιακούς κινητήρες για να κερδίσουν 25-35% περισσότερη δύναμη. Κατά την άποψη πολλών η χρήση νίτρο σε ‘μαμά’ κινητήρα, με σωστή χρήση, υπόσχεται απροβλημάτιστη λειτουργία του κινητήρα (συγκριτικά με την χρήση σε βελτιωμένο). Αυτό ισχύει όχι μόνο για νίτρο αλλά οποιαδήποτε βελτίωση. Για παράδειγμα αν πάρετε μια μηχανή 120 ίππων, και ανεβάσετε την ιπποδύναμη σε 300 ίππους και δεν κάνετε τίποτα για να βελτιώσετε την αντοχή της μηχανής, τότε θα έχετε πρόβλημα. Μόλις περάσετε το όριο αύξησης της ιπποδύναμης κατά 35% με νίτρο, τότε πρέπει να προχωρήσετε σε λύσεις όπως σφυρήλατα πιστόνια, καλύτερες ή ενισχυμένες βάσεις, ρουλεμάν, κ.λπ.... Μειονέκτημα είναι το ότι το «πανηγύρι» τελειώνει γρήγορα, καθώς η χρήση του κρατάει όσο μία μέση μπουκάλα, που μεταφράζετε σε περίπου 20 δευτερόλεπτα. Γίνετε κατανοητό ότι το νίτρο δεν είναι το σύστημα που θα καταστρέψει τον κινητήρα, όπως πολλοί σκέφτονται. Χρησιμοποιημένο κατάλληλα και όταν υπάρχει ένα σωστό και κατάλληλα εγκατεστημένο σύστημα διανομής , τότε το νίτρο θα είναι υπαίτιο για μία εκπληκτική αύξηση της ιπποδύναμης.


αυτο να θυμαστε... :D
clio 1.4
:rally:

http://www.greekrenaultclub.gr" onclick="window.open(this.href);return false;

Κάλλιο μπαίνε με τις πόρτες παρά ίσια σαν τις κότες

ΚΙΜΙ #1
geoxatzi
Νέοs
Νέοs
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Δευ Ιαν 03, 2005 11:57 am
Τοποθεσία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από geoxatzi »

Φίλε angel!
Φαντάσου έναν πολύ μέτριο αθλητή των τετρακοσίων ή οκτακοσίων μέτρων στίβου να του δίνεις μια ντόπα που θα διαρκεί όμως μόνο για τα πρώτα 100 μέτρα!
R 216 SI
P 81.6(111)/6000
Mt 145(14.7)/3000
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ερωτήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης