nikolas έγραψε:Μη κρατάς μόνο τα κομμάτια που θες..σου λέει ότι η πατέντα κατοχυρώθηκε το 1973 και την επανέφερε η Rover στο προσκήνιο απ'το 1989..
Δεν κραταω τα κομματια που θελω, απλα διορθωσα αυτο που λεει οτι μεχρι και το 2001 (οταν και γραφτηκε προφανως το κειμενο που παραθετει ο Prilepa) το VVC ειναι το μονο συστημα που μεταβαλει τη διαρκεια των βαλβιδων. Κατι που δεν ισχυει, φυσικα (προυπηρχε το VTEC). Αν ηθελε να το γραψει σωστα θα επρεπε να ελεγε οτι το VVC ειναι το μονο συστημα που μεταβαλλει
συνεχομενα η σε μεγαλο φασμα στροφων τη διαρκεια των βαλβιδων (χωρις ομως να μεταβαλλει και το βυθισμα τους).
Επισης, κατοχυροθηκε το 1973, αλλα οχι απο τη Rover. Η Rover επανεφερε αυτη την πατεντα το 1989 στο προσκηνιο, αλλα το 1993 εβγαλε στην παραγωγη μοτερ που εκανε χρηση του VVC. Δηλαδη, 4 χρονια μετα την Honda.
Για του λογου το αληθες:
PERRY-MGTF έγραψε:Η βασική αρχή αναπτύχθηκε από τον Mitchel και δημνοσιεύθηκε και κατοχυρώθηκε το 1973. Παρόλα αυτά κανείς δεν την χρησιμοποίησε και ξεχάστηκε μέχρι να την ξανα-ανακαλύψει η Rover. Το 1989 η Rover άρχισε να πειραματίζεται με τοι σύστημα και το 1993 είχε αναπτύξει μια εκδοχή του κινητήρα VVC στα 1,400 κυβικά.
nikolas έγραψε:επίσης έχει ξανασυζητηθεί στο παρελθόν ότι το vvc συγκριτικά με το vtec θεωρείται "ανώτερη" τεχνολογία είτε μας αρέσει είτε όχι..
Αυτο το "ανωτερη" τεχνολογια χωρα πολυ συζητηση...
Τι σημαινει ειναι "ανωτερη" τεχνολογια? Πιο πολυπλοκη σε συλληψη και υλοποιηση?? Θα συμφωνησω οτι θεωρητικα το να μπορεις να μεταβαλλεις συνεχομενα την διαρκεια των βαλβιδων ειναι καλυτερο απο το να εχεις δυο μονο προφιλ οπως το VTEC, αλλα στην πραξη ειναι πολυ διαφορετικα τα πραγματα. Για παραδειγμα, το ιδανικο θα ηταν να μπορεις να μεταβαλλεις τη διαρκεια μεν, αλλα στις ιδανικες για καθε ταχυτητα περιστροφης μοιρες δε. Κατι που δεν νομιζω οτι κανει ουτε το VVC ουτε κανενα συστημα μεταβλητου χρονισμου. Αυτο ισως επιτευχθει στο μελλον με βαλβιδες που θα ελεγχονται ηλεκτρονικα βαση της ECU και οχι μηχανικα.
Επισης, η πολυπλοκοτητα του μηχανισμου του VVC πιστευω οτι ειναι απο μονη της ενα μειονεκτημα. Εχει πολλα κινουμενα μερη που σημαινει μεγαλυτερο βαρος, μεγαλυτερες απωλειες, μεγαλυτερο κοστος συντηρησης. Αραγε μεχρι ποσες στροφες περιστροφης θα ηταν αξιοπιστο αυτο το συστημα??
nikolas έγραψε:και επειδή πολύ πιθανόν σαν αντεπιχείρημα να τεθεί ότι τα vtec βγάζουν παραπάνω άλογα, να παραθέσω και αυτό..
"It would be possible to incorporate a cam lobe switching mechanism to switch to a higher lift cam lobe as with Honda's VTEC. This would give the Rover engine the best of all worlds.
Δεν ειναι αρκετο αντεπιχειρημα αυτο που απο μονος σου λες??? Η πραξη τελικα δικαιωνει τον καθε μηχανικο/κατασκευαστη και κρινει μια τεχνολογια σαν "ανωτερη".
Επισης, σχετικα με το βυθισμα των βαλβιδων, το "it would be possible" μεχρι το "it is possible" εχει μεγαλη αποσταση. Αφου, ηταν τοσο ευκολο να πανε ενα βημα παραπερα και να μεταβαλλουν και το βυθισμα των βαλβιδων, τοτε γιατι δεν το καναν?? Εκει ειναι η μεγαλη διαφορα του VTEC απο ολα τα αλλα συστηματα μεταβλητου χρονισμου, οτι μπορει δηλαδη και επεμβαινει
και στο βυθισμα, αλλα και στη διαρκεια των βαλβιδων. Βεβαια μετα ακολουθησαν/αντεγραψαν κι αλλοι.
nikolas έγραψε:Δεν έχω σκοπό να βγάλω τα kseries τα σούπερ μοτέρ, έχω γνωρίσει και απ'την καλή και απ'την ανάποδη τα καλά και τα κακά τους αλλά και η αλήθεια να λέγεται..
Κανεις δεν αμφισβητει οτι εισαι αντικειμενικος.
