Τα ΕΛΠΕ εξαγόρασαν τα 1.200 πρατήρια της BP

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
nikolas
Administrator
Δημοσιεύσεις: 8911
Εγγραφή: Παρ Δεκ 31, 2004 7:22 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Τα ΕΛΠΕ εξαγόρασαν τα 1.200 πρατήρια της BP

Δημοσίευση από nikolas » Πέμ Ιούλ 23, 2009 1:01 am

Ήθελα να το ανεβάσω εδώ και μέρες αλλά όλο το ξέχναγα..
πηγή: http://www.express.gr" onclick="window.open(this.href);return false; ( http://www.express.gr/news/business/184 ... 84868.php3" onclick="window.open(this.href);return false; )
27/06/09
ΣΥΜΦΩΝΙΑ μείζονος σημασίας που δημιουργεί νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών αναδεικνύοντας τα Ελληνικά Πετρέλαια σε κυρίαρχη δύναμη και στη λιανική αγορά καυσίμων, αποτελεί η εξαγορά των εμπορικών δραστηριοτήτων της BP στην Ελλάδα, που ανακοινώθηκε αργά χθες το απόγευμα, από τις δύο εταιρίες.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια με μια «κίνηση ματ» και ενώ βρίσκονταν σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Shell Hellas, προχώρησαν σε εξαγορά έναντι 359 εκατ. ευρώ, των 1.200 πρατηρίων της BP, (διαθέτει μερίδιο αγοράς της τάξεως του 15%), αποθηκευτικών εγκαταστάσεων 170.000 κυβικών μέτρων, καθώς και του τομέα των εμπορικών και βιομηχανικών πελατών της κορυφαίας πολυεθνικής, η οποία περιορίζει τις δραστηριότητές της στα καύσιμα αεροπορίας, στα λιπαντικά και στον τομέα ηλιακής ενέργειας.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται να γίνει έως το τέλος του 2009, καθώς τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και προβλέπει τίμημα 359 εκατ. που συμπεριλαμβάνει και την ανάληψη καθαρού δανεισμού και άλλων υποχρεώσεων ύψους 40 εκατ. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι στις υποχρεώσεις της εταιρίας που αναλαμβάνουν τα ΕΛΠΕ δεν περιλαμβάνεται το πρόστιμο ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ που επέβαλε πρόσφατα στην BP η Επιτροπή Ανταγωνισμού και για το οποίο η εταιρία έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Με βάση τη συμφωνία, περίπου 240 εργαζόμενοι της BP θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται στις δραστηριότητες που έχουν μεταβιβασθεί. Το υπόλοιπο προσωπικό θα εξακολουθήσει να απασχολείται στις άλλες δραστηριότητες της BP στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει μεταβατική περίοδο έως και δύο ετών για τη διαχείριση του δικτύου και των σημάτων της BP. Αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή των σημάτων στα πρατήρια της BP και η μετατροπή σε ΕΚΟ που είναι και το εμπορικό σήμα των ΕΛΠΕ θα γίνει σταδιακά και, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, αυτό θα σημάνει και μείωση της τάξεως του 25-30% του δικτύου δεδομένου ότι θα ακολουθηθεί διαδικασία αξιολόγησης των σημείων πώλησης αλλά και διαπραγμάτευσης με τους πρατηριούχους. Πάντως με την εξαγορά τα ΕΛΠΕ καθίστανται κυρίαρχη εταιρία στην αγορά, δεδομένου ότι σήμερα ελέγχουν μέσω της ΕΚΟ το 17%, ενώ η BP ελέγχει περίπου το 15%, με τρίτη τη Shell η οποία ελέγχει το 13% μέσω των περίπου 700 πρατηρίων εκ των οποίων τα 215 ιδιόκτητα.
Σε ό,τι αφορά την πώληση της Shell Hellas παραμένει ανοικτή υπόθεση και μετά την αποχώρηση των ΕΛΠΕ από τη διαδικασία κυριότεροι διεκδικητές παραμένουν ο όμιλος Βαρδινογιάννη και Iσραηλινός επιχειρηματίας μέσω της εταιρίας Delek Group. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχετικός διαγωνισμός που πραγματοποιεί η μητρική Shell πήρε νέα παράταση έως τις 10 Ιουλίου.
Σχολιάζοντας την εξαγορά της BP ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τίμος Χριστοδούλου, σημείωσε ότι η κίνηση αυτή επιφέρει σημαντικές συνέργειες και εντάσσεται στη στρατηγική του ομίλου για αναβάθμιση της διύλισης και εμπορίας. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη του ομίλου και είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του. «Το διευρυμένο δίκτυο πρατηρίων αλλά και η ενίσχυση της τεχνογνωσίας και των δυνατοτήτων που προκύπτουν από τη συμφωνία, θα προσδώσουν στον όμιλο αξία και θα οδηγήσουν στην περαιτέρω βελτίωση παροχής υπηρεσιών και προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών στην Ελλάδα». Πρόσθεσε δε, ότι είναι ενθουσιασμένος από την επικείμενη συνεργασία με τα στελέχη, τους ανθρώπους και τους συνεργάτες της ΒΡ Hellas, η οποία από το 1951 που λειτουργεί στην Ελλάδα, έχει διαγράψει συνεχή επιτυχημένη πορεία και ισχυρή κερδοφορία στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών.
Τέλος ο Σωτήρης Χριστογιάννης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BP Hellas A.E., δήλωσε: «Η ιστορική αυτή συμφωνία δίνει νέες προοπτικές για το δίκτυο πρατηρίων, τους συνεργάτες και το προσωπικό της εταιρίας. Ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων δύο μεγάλων εταιριών στον χώρο της ενέργειας, θα στηρίξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του Eλληνα καταναλωτή. Τα ΕΛΠΕ είναι ο σημαντικότερος όμιλος στην ελληνική αγορά πετρελαιοειδών και η επενδυτική στρατηγική του εγγυάται ένα επιτυχημένο μέλλον» κατέληξε.
πηγή: http://www.express.gr" onclick="window.open(this.href);return false; ( http://www.express.gr/news/business/184 ... 84868.php3" onclick="window.open(this.href);return false; )

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης