Σωστό πλύσιμο αυτοκινητου, συμβουλές, κόλπα.

Χρήσιμες πληροφορίες, συμβουλές και κολπάκια...
Απάντηση
JohnnybOlsi
Νέοs
Νέοs
Δημοσιεύσεις: 203
Εγγραφή: Δευ Σεπ 19, 2011 12:24 pm
Τοποθεσία: Πυργος
Επικοινωνία:

Σωστό πλύσιμο αυτοκινητου, συμβουλές, κόλπα.

Δημοσίευση από JohnnybOlsi »

Πλύσιμο και γυάλισμα

Μη χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά οικιακής χρήσης -είναι πολύ σκληρά και μπορεί να καταστρέψουν το χρώμα.
Μην πλένετε το αυτοκίνητο κάτω από έντονο ήλιο γιατί το νερό στεγνώνει σχεδόν αμέσως, αφήνοντας κηλίδες.
Βρέξτε το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας έναν κουβά με κρύο νερό και ένα σφουγγάρι.
Εκτός της περίπτωσης όπου οι βρομιές είναι πολύ δύσκολο να βγουν, μη ρίχνετε νερό με μεγάλη πίεση καθώς δεν είναι ό,τι καλύτερο για το χρώμα.
Αν η λάσπη είναι παχιά, μπορείτε να τη μουλιάσετε καταβρέχοντας με ένα λάστιχο.
Μη χρησιμοποιείτε πάρα πολύ σαπούνι γιατί θα είναι δύσκολο να το ξεβγάλετε και θα αφήσει κηλίδες.
Χρησιμοποιήστε σαπούνι ή σαμπουάν ειδικό για αυτοκίνητα, το οποίο συνήθως περιέχει κερί.
Σαπουνίστε το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας ένα μαλακό, καθαρό σφουγγάρι και μετά ξεβγάλτε με κρύο νερό.
Σκουπίστε το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας δέρμα σαμουά, το οποίο θα απορροφήσει το νερό και θα δώσει ένα λαμπερό τελείωμα χωρίς γραμμές.



Συντήρηση δερμάτινου σαλονιού

Τι υλικά θα χρειαστούμε:
• Καθαριστικό - conditioner δερμάτινων επενδύσεων
• Τρία κομμάτια καθαρό ύφασμα
Το δερμάτινο σαλόνι προτιμάται από τον αγοραστή ενός αυτοκινήτου περισσότερο τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με παλαιότερα. Ο κύριος λόγος είναι το χαμηλότερο κόστος του, ενώ αρκετοί είναι οι κατασκευαστές που το προσφέρουν στο στάνταρ εξοπλισμό σε κάποια μοντέλα. Επίσης, είναι ένα προϊόν το οποίο προσθέτει κύρος σε ένα όχημα και βελτιώνει αρκετά την εμφάνιση στο εσωτερικό του. Η καθημερινή χρήση όμως και οι διάφοροι ρύποι από εμάς ή το περιβάλλον το λερώνουν, κάνοντάς το να δείχνει παλιό. Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόωρη φθορά του είναι οι καυτές ακτίνες του ηλίου αλλά και το αλάτι που μεταφέρουμε εμείς, μπαίνοντας στο αυτοκίνητο, μετά από το καλοκαιρινό μας μπάνιο στη θάλασσα. Σε περίπτωση που αμελήσουμε να το συντηρήσουμε, οι πιθανότητες να καταστραφεί είναι αρκετά μεγάλες, με αντίτιμο το υψηλό κόστος για την επισκευή ή την αντικατάστασή του. Στο εμπόριο, λοιπόν, διατίθενται ειδικά χημικά προϊόντα, τα οποία αναλαμβάνουν να το καθαρίσουν και να το ενυδατώσουν. Ας δούμε λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συντηρούμε το δερμάτινο σαλόνι του αυτοκινήτου μας.
Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε:
• Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε σε ξεχωριστή συσκευασία το καθαριστικό και το conditioner του δέρματος.
• Για να πραγματοποιήσουμε την παραπάνω διαδικασία, θα πρέπει το αυτοκίνητο να βρίσκεται αρκετή ώρα πριν στη σκιά, ώστε το δερμάτινο σαλόνι να είναι δροσερό.
• Αν το αυτοκίνητο διαθέτει θερμαινόμενα καθίσματα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μικρότερη ποσότητα αλοιφής στα σημεία που διαθέτουν μικρές οπές, απ' όπου περνά η θερμότητα.
Βήμα 1ο
Σκουπίζουμε στην αρχή με ένα καθαρό πανί κάθε επιφάνεια και επαναλαμβάνουμε με ένα ελαφρώς βρεγμένο, ώστε να απομακρύνουμε τη σκόνη και του διάφορους ρύπους που έχουν συσσωρευτεί εξωτερικά του δέρματο
Βήμα 2ο
Στη συνέχεια βάζουμε μία μικρή ποσότητα αλοιφής σε ένα καθαρό ύφασμα και τρίβουμε προσεκτικά κάθε επιφάνεια με κυκλικές κινήσεις. Αφήνουμε κάποιο χρονικό διάστημα (αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος), ώστε το δέρμα να απορροφήσει την αλοιφή που χρειάζεται για να ενυδατωθε
Βήμα 3ο
Τέλος, τρίβουμε με ένα καθαρό πανί όλες τις επιφάνειες, ώστε να καθαρίσουμε την ποσότητα της αλοιφής που δεν έχει απορροφήσει το δέρμα, μέχρι να αρχίσει να παρατηρείται μία γυαλάδα


Διόρθωση γρατσουνιών στο χρώμα του αυτοκινήτου

Με την καθημερινή χρήση το αυτοκίνητό μας "αποκτά" διάφορες γρατσουνιές, οι οποίες μας χαλάνε τη διάθεση αλλά και την εικόνα του οχήματός μας. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να διορθώσουμε πολλές από αυτές, χωρίς να ξοδέψουμε ένα σωρό χρήματα.
Τι θα χρειαστούμε
Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να πλύνουμε καλά το αυτοκίνητό μας ή το σημείο που θέλουμε να επισκευάσουμε από τη γρατσουνιά. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι δύο μαλακά υφάσματα (μία παλιά φανέλα), ώστε να μη δημιουργήσουμε επιπλέον γρατσουνιές στο χρώμα του αυτοκινήτου μας. Και τα δύο αυτά υφάσματα θα πρέπει να είναι καθαρά, αλλά και απολύτως στεγνά. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προμηθευτούμε μία αλοιφή για εξωτερικό γυάλισμα αυτοκινήτου, την οποία μπορούμε να βρούμε σε καταστήματα με αξεσουάρ αυτοκινήτου. Η αλοιφή αυτή καλό είναι να είναι επώνυμη, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Tι να προσέξετε
• Πριν γυαλίσουμε το αυτοκίνητό μας, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να βρίσκεται ώρα σε σκιερό μέρος, ώστε η λαμαρίνα του να μην έχει αναπτύξει υψηλή θερμοκρασία.
• Η αλοιφή η οποία θα επιλέξουμε θα πρέπει να έχει λεπτή σύνθεση ώστε, κατά το γυάλισμα, να μην ταλαιπωρήσει το βερνίκι στο χρώμα του αυτοκινήτου.
• Αν μία γρατσουνιά έχει αφαιρέσει τμήμα από το χρώμα του αυτοκινήτου μας, δεν πρέπει να επιμείνουμε στο τρίψιμο ώστε να την διορθώσουμε, διότι μπορεί να προκαλέσουμε μεγαλύτερη ζημιά στη γύρω επιφάνεια.
Βήμα πρώτο
Τοποθετούμε μία σχετικά μικρή ποσότητα στο ένα από τα δύο υφάσματα. Μία αρκετά μεγάλη ποσότητα δε σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.
Βήμα δεύτερο
Εντοπίζουμε τη γρατσουνιά και τρίβουμε το σημείο αυτό κάνοντας κυκλικές κινήσεις για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Δε χρειάζεται να ασκήσουμε υπερβολική δύναμη, διότι μπορεί να προκαλέσουμε βαθούλωμα στη λαμαρίνα
Βήμα τρίτο
Με το δεύτερο και καθαρό ύφασμα καθαρίζουμε την απλωμένη αλοιφή από το αμάξωμα, μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς τα υπολείμματά της. Σε αυτό το βήμα, η διαδικασία πρέπει να γίνεται πάντοτε με το καθαρό ύφασμα.
Αποτέλεσμα
Οι γρατσουνιές έχουν εξαφανιστεί. Αν όμως, συνεχίζουν να φαίνονται αχνά, μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία γυαλίσματος. Αν και πάλι δεν έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, θα πρέπει να επισκεφθούμε κάποιο φανοποιείο, διότι η γρατσουνιά έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο χρώμα.


Καθαρισμός υδροροών

Για τα λιμνάζοντα ύδατα
To νερό που πέφτει πάνω στο αυτοκίνητο, είτε από βροχή είτε από πλύσιμο, εισέρχεται από τις εγκοπές του αυτοκινήτου και βρίσκει διαφυγή από τα σωληνάκια, που βρίσκονται στο σημείο ανάμεσα στο καπό και στο παρμπρίζ. Οι δίοδοι αυτοί συνήθως φράσσονται από σκόνη και φύλλα δέντρων. Οπότε είναι απαραίτητο, σε τακτά χρονικά διαστήματα, να καθαρίζουμε το σημείο αυτό. Ας δούμε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την σωστή απομάκρυνση του νερού.
1 Αφαιρούμε πρώτα τους υαλοκαθαριστήρες
Για να φτάσουμε στο εσωτερικό τμήμα όπου βρίσκουν διαφυγή τα νερά, θα πρέπει ν' αφαιρέσουμε τους υαλοκαθαριστήρες. Κρατάμε με το ένα χέρι τον υαλοκαθαριστήρα και με το άλλο ξεσφίγγουμε τις βίδες. Οι κινήσεις μας εδώ θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απαλές, προκειμένου να μη "στραβώσει" ο βραχίονας του μηχανισμού κίνησης των υαλοκαθαριστήρων. Αφού αφαιρέσουμε τους υαλοκαθαριστήρες, μπορούμε να βγάλουμε το προστατευτικό πλαστικό. Ανάλογα με το αυτοκίνητο, ίσως χρειαστεί να βγάλουμε το κάτω λάστιχο του παρμπρίζ (τσιμούχα).
2. Προέχει η καθαριότητα
Στην αρχή χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα για ν' απομακρύνετε τα φύλλα των δέντρων και τις περιττές βρωμιές από την πολυκαιρία. Μετά, μ' ένα νωπό πανί, καθαρίστε καλά την περιοχή. Αφού έχουν απομακρυνθεί οι περιττές βρωμιές, με τη χρήση πιεστικού κομπρεσέρ μπορούμε να φυσήξουμε τις διαφυγές του νερού, προκειμένου να φύγουν τα σκουπιδάκια, που έχουν εισέλθει στις σωληνώσεις. Αφού κάνουμε τις παραπάνω ενέργειες, μπορούμε να ρίξουμε νερό στο σημείο αυτό, για να διαπιστώσουμε, αν το νερό απομακρύνεται με γρήγορο ρυθμό ή αν παραμένει βουλωμένο κάποιο σωληνάκι.
3. Για καλύτερη συντήρηση
Στα παλαιότερα αυτοκίνητα, που το αμάξωμα δεν είναι γαλβανισμένο, υπάρχει περίπτωση, λόγω του νερού που κατακρατείται, να έχουν δημιουργηθεί επιφανειακές σκουριές. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τρίψουμε ελαφρά με γυαλόχαρτο την επιφάνεια, μέχρι ν' απομακρυνθεί η σκουριά και στη συνέχεια να ψεκάσουμε με σπρέι/χρώμα σε αυτό του αυτοκινήτου. Αν σας ενδιαφέρει αρκετά η συντήρηση του αυτοκινήτου σας, μπορείτε, μια φορά το χρόνο, αφού καθαρίσετε το σημείο αυτό του αυτοκινήτου, να ψεκάσετε με σπρέι-κερί.


Kαθαρισμός λεκέ στο αμάξωμα

Aρχικά με νερό
Σε πρώτη φάση, περάστε με ένα μαλακό σφουγγάρι, καλά βρεγμένο, το λεκέ. Φροντίστε η επιφάνεια στο σφουγγάρι να μην είναι τραχιά, για να μη γδάρετε το χρώμα. Το νερό, σε κάθε περίπτωση, θα μαλακώσει το λεκέ. Επιμείνετε για αρκετή ώρα, ώστε το νερό ν' απορροφηθεί.
Με απλή βενζίνη
Την ουσιαστική λύση θα σας την δώσει ένα στουπί ποτισμένο καλά με βενζίνη. Φυσικά, δεν προτείνουμε να κάψετε το αυτοκίνητο, αλλά να τρίψετε το λεκέ με το στουπί. Τα συστατικά της βενζίνης είναι αρκετά ισχυρά και έχουν τη δυνατότητα να αλλοιώσουν τη σύνθεση, ακόμη και υλικών όπως η μπογιά, όταν έρθουν σε επαφή. Μάλιστα, κουτσουλιά από πουλιά θα καθαριστεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές, μέχρι να φτάσετε σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Στην πορεία όμως θα βλέπετε, ότι ο λεκές αρχίζει και διασπάται. Αν, παρ' όλα αυτά, η επιφάνεια δεν καθαρίζει, τότε μάλλον πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό.
Προσοχή, αφαιρεί τη γυαλάδα
Εφ' όσον τελικά ο λεκές απομακρυνθεί, πιθανόν να διαπιστώσετε ότι το χρώμα στην περιοχή αυτή έχει χάσει τη γυαλάδα του. Αυτό προκαλείται από το γεγονός, ότι ο λεκές εισχώρησε στο χρώμα, αλλά και γιατί η βενζίνη άφησε ίχνη. Στο τέλος, λοιπόν, καθαρίστε καλά με καθαρό νερό την επιφάνεια και περάστε την με ένα από τα πολλά προϊόντα εξωτερικής φροντίδας του αυτοκινήτου.


Πηγή: autotriti.gr
Εικόνα
Sli 1.4 103 PS stock

Απάντηση

Επιστροφή στο “TIPs”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης