"Χτίζοντας" ένα δυνατό ηχοσύστημα - Ρεύματα

Κοινότυπες ερωτήσεις....
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
machos_si
Παλιός
Παλιός
Δημοσιεύσεις: 1242
Εγγραφή: Τρί Ιαν 24, 2006 10:39 pm
Τοποθεσία: κερατσινι
Επικοινωνία:

"Χτίζοντας" ένα δυνατό ηχοσύστημα - Ρεύματα

Δημοσίευση από machos_si » Τρί Οκτ 17, 2006 9:21 pm

Ένα από τα αγνοούμενα μέρη ενός δυνατού ηχοσυστήματος αυτοκινήτου είναι η άμεση σχέση με το ηλεκτρολογικό σύστημα ενός αυτοκινήτου. Κανένας ενισχυτής, ανεξάρτητα από το πόσο περίπλοκος είναι, δεν μπορεί να αλλάξει τους νόμους της φυσικής. Η ενέργεια δεν μπορεί να δημιουργηθεί ούτε να καταστραφεί, μπορεί μόνο να αλλάξει από μια μορφή σε άλλη. Αυτό είναι ακριβώς κάνει ένας ενισχυτής αυτοκινήτου: Παίρνει τη δύναμη από το ηλεκτρικό σύστημα στο όχημά σας - τη μπαταρία και το δυναμό, πρώτιστα - και την μετατρέπει σε χρήσιμη ενέργεια για να οδηγηθούν τα ηχεία σας. Κατά την εγκατάσταση του ενισχυτή στο αυτοκίνητο σας, να θυμάστε ότι δεν μπορεί να παραγάγει περισσότερη δύναμη από αυτή που του παρέχετε για να την μετατρέψει - έτσι πρέπει να ξέρετε τι ακριβώς μπορεί να κάνει η ηλεκτρολογική σας εγκατάσταση , και πώς να την αναβαθμίσετε.
Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα ενισχυτή 1.000-Watt και θέλετε να ξέρετε εάν το ηλεκτρολογικό σύστημα του αυτοκινήτου σας μπορεί να το οδηγήσει. Σε πλήρη απόδοση, ο ενισχυτής θα παραγάγει 1.000 Watt στα ηχεία σας με περίπου 62 τοις εκατό αποδοτικότητας. Αυτό σημαίνει αυτός η δύναμη εισαγωγής στους ενισχυτές είναι 1.000 / 0,62 = 1.612 Watt. Η ακριβής εξίσωση για τον υπολογισμό είναι:

P = V x I


όπου το P είναι δύναμη εισαγωγής σε Watt που χρειάζεται ο ενισχυτής, το V είναι τάση του ρεύματος, και το I το εισαγόμενο ρεύμα στους ενισχυτές σε αμπέρ. Εάν υποθέσουμε ότι η τάση της μπαταρίας είναι τα σταθερά 13 vdc, το ρεύμα εισαγωγής ή η δύναμη του δυναμό που απαιτείται από το σύστημά σας μπορεί να υπολογιστεί από την παρακάτω εξίσωση:

I = P / V


Βάζοντας τους αριθμούς του παραδείγματος για την επίλυση της εξίσωσης, παίρνουμε το I = 1.612 / 13 = 124 αμπέρ.

Τα περισσότερα δυναμό παράγουν περίπου το μέγιστο 60 αμπέρ. Από αυτά, περίπου τα μισά χρησιμοποιούνται για να δουλέψει το ίδιο το αυτοκίνητο. Έτσι αυτό σας αφήνει με περίπου 30 αμπέρ για το ηχοσύστημα σας, 94 αμπέρ λιγότερα από 124 που χρειάζεστε. Από πού θα βγουν τα υπόλοιπα 94 αμπέρ; Η μπαταρία θα προσπαθήσει να τα παρέχει, αλλά θα είναι σε θέση να το κάνει μόνο για τις μικρές χρονικές περιόδους πριν από τις πτώσεις τάσης σε ένα ανεπαρκές επίπεδο. Το ηχοσύστημά σας δεν θα είναι σε θέση να παίξει σε πλήρη ισχύ συνεχόμενα.

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την απόδοση της ηλεκτρολογικής σας εγκατάστασης. Κατ' αρχήν, μπορείτε να αντικαταστήσετε το δυναμό με ένα υψηλής απόδοσης, η πιο απλή και σημαντική κίνηση που μπορείτε να κάνετε. Υπάρχουν πολλά δυναμό υψηλής απόδοσης στην αγορά, με τις επιδώσεις τους να κυμαίνονται από 105 έως 190 αμπέρ σε πλήρες φορτίο.

Κατά σύγκριση αυτών των δυναμό, υπάρχουν διάφορες σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε, η πρώτη λογικά είναι: Θα τεριάξει; Μερικά δυναμό υψηλής απόδοσης αντικαθιστούν ακριβώς τους εργοστασιακούς. Εάν αυτή δεν είναι η περίπτωση σας, πρέπει να κατασκευαστούν άλλες βάσεις.

Η χρήση πολλών μπαταριών θα βελτιώσει επίσης την απόδοση της ηλεκτρολογικής σας εγκατάστασης. Η πρόσθετη μπαταρία ή οι μπαταρίες θα προσφέρουν την πρόσθετη δύναμη στο σύστημα όταν οι τρέχουσες απαιτήσεις των ενισχυτών υπερβαίνουν την πλήρη ικανότητα παραγωγής του δυναμό. Οι πολλές μπαταρίες επιτρέπουν επίσης σε σας να παίζετε μουσική ενώ η μηχανή είναι κλειστή για περισσότερο χρόνο.

Ιδανικά, πρέπει να επιλέξετε ένα υψηλής απόδοσης δυναμό και πρόσθετες μπαταρίες. Μια καλή μέθοδος είναι να χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο δυναμό που μπορείτε να εγκαταστήσετε επάνω στη μηχανή σας και μια πρόσθετη μπαταρία για κάθε 500 Watt της ενίσχυσης.

Υπάρχουν πολλοί τύποι μπαταριών διαθέσιμοι, ποια είναι η σωστή όμως για σας; Για τα ηχοσυστήματα, η εμπειρία έχει δείξει ότι τα καλύτερα αποτελέσματα θα επιτευχθούν χρησιμοποιώντας τις θαλάσσιες μπαταρίες βαθύ - κύκλου.

Υπάρχουν τρία σημεία που πρέπει να ελέγξετε κατά την επιλογή μιας μπαταρίας. Το πρώτο είναι αν η μπαταρία είναι CCA(cold-cranking amps). Αυτό δείχνει τη δυνατότητα μιας μπαταρίας να παρέχει ένα μεγάλο ποσό ρεύματος για μια μικρή χρονική περίοδο σε κρύες θερμοκρασίες. (Εάν ψάχνετε για μια μπαταρία που θα χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσετε το αυτοκίνητό σας, αυτό είναι το σημείο που σας ενδιαφέρει περισσότερο.)

Το δεύτερο σημείο, το οποίο είναι το σημαντικότερο για ένα ηχοσύστημα, είναι το AH (αμπέρ / ώρα) Αυτό το στοιχείο δηλώνει απλά πόσο ρεύμα είναι σε θέση η μπαταρία να παρέχει για μια χρονική περίοδο. Όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο. Οι χαρακτηριστικές θαλάσσιες μπαταρίες βαθύ-κύκλου έχουν AH 85 105.

Το τρίτο σημείο είναι ο χρόνος επιφύλαξης (reserve time). Οι μπαταρίες βαθύ-κύκλου ξεχωρίζουν πραγματικά εδώ. Ο χρόνος επιφύλαξης αντιπροσωπεύει τη δυνατότητα της μπαταρίας να ανακτήσει την ηλεκτρική ενέργεια μετά από έναν κύκλο απαλλαγής - χωρίς επαναφόρτιση. Όσο πολύς είναι ο χρόνος επιφύλαξης, τόσο το καλύτερο.

Η εγκατάσταση της πρόσθετης μπαταρίας ή των μπαταριών με παράλληλη συνδεσμολογία θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδοτικότερη χρήση της δύναμης της/ων. Κατά τη χρησιμοποίηση αυτής της μεθόδου σύνδεσης, η συνολική εκτίμηση AH σας είναι το σύνολο των εκτιμήσεων AH όλων των μπαταριών σας. Σημείωση ότι οι μπαταρίες που εγκαθίστανται με αυτόν τον τρόπο πρέπει να είναι ίδιες (ίδιας κατασκευής και είδος). Εάν δεν είναι οι ίδιες, οι εσωτερικές σύνθετες αντιστάσεις τους θα διαφέρουν και, τελικά, η μπαταρία θα αποφορτίζει την άλλη.

Κατά την καλωδίωση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, τα καλώδια πρέπει να είναι ευέλικτα και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσετε λιγότερο από το αριθ. 4 καλώδιο. Επίσης, μην ξεχάστε να εγκαταστήσετε ασφάλειες 150 αμπέρ σε κάθε καλώδιο ρεύματος που περνά από το μπροστά στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου. Οι ασφάλειες θα προστατεύσουν το αυτοκίνητο σε περίπτωση βραχυκυκλώματος κάπου κατά μήκος μήκους του καλώδιου.
http://www.aquazone.gr/forums/index.php ... 18029&st=0" onclick="window.open(this.href);return false;

Άβαταρ μέλους
machos_si
Παλιός
Παλιός
Δημοσιεύσεις: 1242
Εγγραφή: Τρί Ιαν 24, 2006 10:39 pm
Τοποθεσία: κερατσινι
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από machos_si » Τρί Οκτ 17, 2006 9:33 pm

το post αυτο το πηρα απο το i2d.club ειναι πολυ κατατοπιστικο κ χρησιμο!!!
http://www.aquazone.gr/forums/index.php ... 18029&st=0" onclick="window.open(this.href);return false;

Άβαταρ μέλους
machos_si
Παλιός
Παλιός
Δημοσιεύσεις: 1242
Εγγραφή: Τρί Ιαν 24, 2006 10:39 pm
Τοποθεσία: κερατσινι
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από machos_si » Τρί Οκτ 17, 2006 9:35 pm

πρεπει να πουμε αρκετα γυρω απο το θεμα ''ρευματα'' στο δυνατο αλλα κ οχι μονο ηχοσυστημα του καθενως μας.

1) κατι διαβασα οτι αν εχουμε πολλες μπαταριες μπορουμε να παιζουμε μουσικη με σβηστη μηχανη περισοτερη ωρα. ΛΑΘΟΣ! σε καμια περιπτωση δεν ανοιγουμε το ηχοσηστημα μας με σβηστη μηχανη. αν θελετε καντετο κ πιαστε ενα πολυμετρο κ να μετρατε το ρευμα σας για αρκετα λεπτα..... να δειτε ποσο γρηγορα πεφτει το ρευμα. ειδικα αν εχουμε ψηφιακους ενυσχητες αυτο ειναι τελειως απαγωρευτικο. ΜΕ ΚΑΘΕ ΠΤΩΣΗ ΤΑΣΕΩΣ ΕΧΟΥΜΕ Κ ΕΝΑΝ ΚΑΜΕΝΟ ΕΝΥΣΧΗΤΗ.

2) ΠΑΝΤΑ χρησιμοποιουμε χοντρα καλοδια ρευματος κ τα ιδια βαζουμε κ στη γειωση

3) αποφευγουμε τις ενωσεις στα καλωδια. αν δε φτανουν τα βγαζουμε κ βαζουμε αλλα ποιο μακρια.

4) παντα βαζουμε τις καταλληλες ασφαλειες. οχι μικροτερες κ οχι μεγαλυτερες.


κ κατι ακομα... ποτε οι ενυσχητες βιδομενοι πανω στα κουτια των sub.
http://www.aquazone.gr/forums/index.php ... 18029&st=0" onclick="window.open(this.href);return false;

Άβαταρ μέλους
nikolas
Administrator
Δημοσιεύσεις: 8911
Εγγραφή: Παρ Δεκ 31, 2004 7:22 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nikolas » Τρί Οκτ 17, 2006 10:33 pm

για το καλώδιο του ρεύματος, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά και κάποιες προδιαγραφές που πρέπει να προσέχουμε..? δηλαδή πόσο χοντρό? τι ποιότητα? κλπ κλπ

Άβαταρ μέλους
machos_si
Παλιός
Παλιός
Δημοσιεύσεις: 1242
Εγγραφή: Τρί Ιαν 24, 2006 10:39 pm
Τοποθεσία: κερατσινι
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από machos_si » Τρί Οκτ 17, 2006 10:45 pm

τα καλαδια παιζουν προταρχηκο ρολο σε ενα ηχοσυστημα! για τα καλοδια του ρευματος κ τις γειωσης παιζει ρολο το παχος. κ για τα rca παιζει ρολο η ποιοτητα..αν ψαξετε στην αγορα θα βρειτε rca απο 4 euro μεχρι 80+euro κη διαφορα ειναι τεραστια κ σε ηχο κ σε πιοτητα...
http://www.aquazone.gr/forums/index.php ... 18029&st=0" onclick="window.open(this.href);return false;

Απάντηση

Επιστροφή στο “F.A.Q.s”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης